About

Natalie Cleeren

 

Conservatie van archeologische objecten vraagt een planmatige, professionele aanpak.

expertise en visie

 

mijn achtergrond

 

Na het behalen van mijn masterdiploma in de archeologie aan de KULeuven, besloot ik me te specialiseren in de conservatie van archeologische objecten. De opleiding met de juiste focus vond ik aan het Institute of Archaeology (University College London) waar ik in 2000 afstudeerde als MSc in

'Conservation for Archaeology and Museums'

 

mijn ervaring

 

Na 6 jaar als verantwoordelijke 'conservatie en depot' aan het IAP (nu 'agentschap onroerend erfgoed'), startte ik in 2006 mijn eigen conservatielabo op. Dit combineerde ik tot 2013 met een lesopdracht (conservatie van archeologische objecten) aan de opleiding "Conservatie-Restauratie" (Artesis Antwerpen). Momenteel ben ik verbonden aan de Onderzoeksgroep Archeologie van de KULeuven en doceer ik in de opleiding 'Behoudsmedewerker Erfgoed' (VSPW-Gent).

Mijn opdrachtgevers zijn veelal archeologische bedrijven en overheidsinstellingen (musea en tal van lokale en regionale erfgoedsinstellingen)

 

mijn visie

 

Elke behandeling wordt uitgevoerd volgens de Internationaal erkende ethische code voor 'conservator-restaurator' waarbij we ons houden aan de principes van minimale interventie, maximale reversibiliteit, gebruik van inerte, kwalitatieve materialen en respect voor de historische/archeologische context van een vondst, voor de authenticiteit van elke vondst.

Elke ingreep gebeurt vanuit mijn archeologische achtergrond en start vanuit een onderzoekende benadering. Onze conservatie-expertise laat toe steeds doordacht & in overleg met de opdrachtgever, de juiste conservatiestrategie te bepalen.

 

mijn passies

 

Al ben ik vaak gepassioneerd door het object zelf dat ik in handen heb, mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar informatievergaring en relevante conserveringstechnieken en visualiseringstechnieken (röntgen, CT etc.) voor grote ensembles archeologische vondsten en in het bijzonder voor metalen vondsten (zie ook artikel in METAL 2013).

Als auteur van de "Schadeatlas Archeologie" en van het archeologische luik in de 'depotwijzer' en 'verzekerde bewaring', probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het algemene behoud van archeologische collecties.

LINKS

Schadeatlas Archeologie: via www.oost-vlaanderen.be of www.depotwijzer.be

Depotwijzer: www.depotwijzer.be

Verzekerde Bewaring: www.faronet.be/verzekerde-bewaring

ICOM Metal Working Group: www.icom-cc.org/31/Metals/

KULeuven: www.kuleuven.be/home/opleidingen/bacherlors/archeologie

Behoudsmedewerker Erfgoed: www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/behoudsmedewerker_erfgoed