Services

Natalie Cleeren

Natalie Cleeren Archeologische Conservatie

 

 

Onze expertise

In situ & Assessments

Lichten van fragiele vondsten en vondstcomplexen, in situ begeleiding, eerste hulp maatregelen en uitvoeren van conservatie assessments.

Conservatie-Restauratie

van individuele objecten tot grote vondstcomplexen, met als doel maximale informatiewinst , een optimale bewaring en waar gewenst, verdere ingrepen voor presentatiedoeleinden.

Depots & Musea

Conditiebepalingen van collecties,het begeleiden van surveys, preventieve conservering, ontwerp specifieke verpakkingen, advies en uitvoering presentatie-opstellingen.

Educatie

Thematische workshops en lezingen, gastcolleges, specifieke vorming personeel archeologische collecties, ...

Depots & musea

 

Als auteur van de ‘Schadeatlas Archeologische Materialen’, spreekt het voor zich dat ik de conditie van tal van archeologische objecten in depots en musea van nabij volg. Conditiebepalingen van collecties, het begeleiden van conditiedoorlichtingen, preventieve conservering…dragen bij tot een correcte bewaring van deze bijzondere objecten. Verder kan u bij ons terecht voor het ontwerp van specifieke verpakkingen, advies en uitvoering van presentatie-opstellingen.

Educatie

Door thematische workshops, lezingen en gastcolleges trachten we onze kennis en passie voor het vak te beschrijven in zowel laagdrempelige verhalen als op academisch niveau. De mogelijkheden tot specifieke vorming van personeelsleden, verantwoordelijk voor archeologische collecties, varieert van eenmalige workshops tot een meer uitgebreid cursusaanbod.

In situ & Assessments

 

Conservering start bij de opgraving! Het lichten van fragiele vondsten en grotere vondstcomplexen wordt door ons begeleid en/of uitgevoerd. Ook in situ begeleiding bij het inzamelen van vondsten behoort tot de mogelijkheden. Het correct verpakken van archeologische vondsten in situ zal op een later moment langdurige, ingrijpende conserveringsbehandelingen tot een minimum beperken.

Conservatie assessments worden uitgevoerd tijdens en direct na een opgraving en tijdens de onderzoeksfase volgens de bepalingen in de ‘Code voor Goede Praktijk’ (BE).

Conservatie-Restauratie

We behandelen zowel individuele objecten als grote vondstcomplexen. In een eerste fase van het conserveringsproces primeert de wetenschappelijk waarde van de objecten. Dit betekent dat de conservering erop gericht is zoveel mogelijk informatie vrij te maken uit deze vondsten en deze beschikbaar te maken voor verder onderzoek. Verder is het tevens van belang dat een aantal representatieve vondsten een volledige behandeling ondergaan zodat ze als presentatieobject kunnen dienst doen.

Elke behandeling wordt uitgevoerd volgens de internationaal erkende ethische code voor ‘conservator-restorers’ met volgende principes: minimale interventie, maximale reversibiliteit, respect voor het origineel materiaal; gebruik van inerte en kwalitatieve materialen, respect voor de historische/archeologische context van een vondst en voor de authenticiteit van elke vondst.